Φροντίζω | ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ
O ΦΡΟΝΤΙΖΩ είναι μία μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική οργάνωση που ασχολείται με ποικιλία δραστηριοτήτων, όπως τη φροντίδα, την υποστήριξη, την εκπαίδευση και την κατάρτιση των ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Παραδείγματα τέτοιων ομάδων είναι:οι μοναχικοί ηλικιωμένοι, άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας, άτομα με αναπηρία ή με ειδικές ανάγκες, άτομα τα οποία δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.
vulnerable social groups, elder care, Lonely elders, support, special needs, frodizo, disabled, ΦΡΟΝΤΙΖΩ, αναπηρία, άτομα με ειδικές ανάγκες, μοναχικοί ηλικιωμένοι, ηλικιωμένοι, προβλήματα υγείας, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ΜΚΟ
901
single,single-post,postid-901,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,vertical_menu_with_bg_image,select-theme-ver-2.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.2.3,vc_responsive

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Alzheimer, το Σωματείο ΦΡΟΝΤΙΖΩ με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιήσε δράσεις στην περιοχή της Πάτρας.

Συγκεκριμένα, η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Επιμελητήριο της Αχαίας  την 21η Σεπτεμβρίου και οι δράσεις υποστηρίχθηκαν από τους εργαζόμενους του Σωματείου και εθελοντές.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης , πολίτες, είχαν τη δυνατότητα να λάβουν δωρεάν(κατόπιν ραντεβού) τις εξής υπηρεσίες :

  • Αξιολόγηση- τεστ μνήμης
  • Μέτρηση Αρτηριακή Πίεσης
  • Μέτρηση Σακχάρου με  την υποστήριξη στη διενέργεια μετρήσεων σακχάρου από το Σύλλογο Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Ζωή Γλυκιά)
  • Ενημέρωση σχετικά με ζητήματα διατροφής και σωματικής άσκησης με σκοπό την πρόληψη της άνοιας
  • Ενημέρωση για τη φυσικοθεραπευτική παρέμβαση στην άνοια
  • Ενημέρωση σχετικά με το Διαβήτη και διανομή ενημερωτικού υλικού από μέλη του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Ζωή Γλυκιά)
  • Χορήγηση ενημερωτικού υλικού που αφορούσε την άνοια, καθώς και τις δράσεις που υλοποιεί το σωματείο ΦΡΟΝΤΙΖΩ

Αναλυτικότερα η αξιολόγηση μνήμης πραγματοποιήθηκε από τρείς ψυχολόγους (1 εργαζόμενος και 1 εθελοντής του Σωματείου Φροντίζω, 1 εργαζόμενος του Συλλόγου για την Ψυχική Υγεία- ΣΟΨΥ Πάτρας, σύλλογος ο οποίος υποστηρίζει τις δράσεις του Σωματείου ΦΡΟΝΤΙΖΩ). Για την μέτρηση πίεσης και σακχάρου απασχολήθηκαν μία νοσηλεύτρια (εργαζόμενη του Σωματείου) και τη διοικητική υποστήριξη της εκδήλωσης ανέλαβε μια κοινωνική λειτουργός εθελόντρια του Σωματείου .Η ενημέρωση σχετικά με την σωματική άσκηση, τη φυσικοθεραπευτική παρέμβαση στην άνοια και τη διατροφή πραγματοποιήθηκε από γυμναστή και φυσικοθεραπευτή (εργαζόμενοι του Σωματείου) . Τέλος η ενημέρωση σχετικά με το Διαβήτη πραγματοποιήθηκε από 2 μέλη του Σωματείου Ζωή Γλυκιά.

Η εκδήλωση κρίθηκε επιτυχής καθώς η προσέλευση των πολιτών ήταν μεγάλη και αναδείχθηκε για ακόμα μία χρονιά η ανάγκη των πολιτών της Πάτρας για ενημέρωση σε θέματα που αφορούν την Άνοια και την πρόληψη αυτής.

Συγκεκριμένα έλαβαν υπηρεσίες 52 άτομα, εκ των οποίων, 46 συμμετείχαν στη διαδικασία αξιολόγησης της μνήμης  και 47  έκαναν  μέτρηση σακχάρου και πιέσεως. Όλοι οι πολίτες ενημερώθηκαν για την άσκηση και τη φυσικοθεραπεία στην άνοια, τον Διαβήτη ,τις δράσεις του Σωματείου Φροντίζω και έλαβαν ενημερωτικό υλικό.

Μετά το πέρας της διαδικασίας αξιολόγησης, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα της εκτίμησης της μνήμης, της μέτρησης πιέσεως και σακχάρου και παραπέμφθηκαν σε ιατρό – νευρολόγο ή παθολόγο- εφόσον αυτό κριθηκε απαραίτητο. Τέλος όλοι οι συμμετέχοντες καταγράφησαν, ώστε να υπάρχει δυνατότητα ενημέρωσής τους,  για μελλοντικές δράσεις του Σωματείου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου