Φροντίζω | Πρόληψη του Alzheimer (Οδηγίες για επαγγελματίες)
O ΦΡΟΝΤΙΖΩ είναι μία μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική οργάνωση που ασχολείται με ποικιλία δραστηριοτήτων, όπως τη φροντίδα, την υποστήριξη, την εκπαίδευση και την κατάρτιση των ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Παραδείγματα τέτοιων ομάδων είναι:οι μοναχικοί ηλικιωμένοι, άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας, άτομα με αναπηρία ή με ειδικές ανάγκες, άτομα τα οποία δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.
vulnerable social groups, elder care, Lonely elders, support, special needs, frodizo, disabled, ΦΡΟΝΤΙΖΩ, αναπηρία, άτομα με ειδικές ανάγκες, μοναχικοί ηλικιωμένοι, ηλικιωμένοι, προβλήματα υγείας, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ΜΚΟ
621
single,single-post,postid-621,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,vertical_menu_with_bg_image,select-theme-ver-2.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.2.3,vc_responsive
ekpaideusi-anoia

Πρόληψη του Alzheimer (Οδηγίες για επαγγελματίες)

Οι ασθενείς με Άνοια συχνά παρουσιάζουν συμπεριφορικά και ψυχολογικά συμπτώματα (BPSD). Σε πολλούς χορηγούνται επικίνδυνα αντιψυχωσικά φάρμακα. Ωστόσο, υπάρχει μια σειρά από απλές παρεμβάσεις που μπορούν να αποτρέψουν την ανάπτυξη αυτών των συμπτωμάτων, προτού χρειαστεί να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή. Αυτές οι οδηγίες περιγράφουν τα βασικά βήματα για την ενεργό πρόληψη των συμπτωμάτων.

Ιατρική εξέταση

Μια λεπτομερής ιατρική εξέταση είναι απαραίτητη για την ανίχνευση γενικών προβλημάτων υγείας τα οποία μπορεί να επιδράσουν στην ποιότητα ζωής του ατόμου ή σε άλλα συμπτώματα. Ειδικότερα, ο πόνος μπορεί να πυροδοτήσει συμπτώματα ανησυχίας και επιθετικότητας, και οι λοιμώξεις (π.χ. λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος) μπορεί να οδηγήσουν σε ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων. Άλλοι βασικοί παράγοντες περιλαμβάνουν την αφυδάτωση, τη δυσκοιλιότητα και τον υποσιτισμό. Θα πρέπει επίσης να καταγράφεται ένα ιστορικό για όλα τα κλινικά σημαντικά συμπτώματα συμπεριφοράς. Για κάθε άτομο με άνοια συμπληρώστε:

 • μια ιατρική εξέταση (συμπεριλαμβανομένης της λίστας φαρμάκων)
 • τον κατάλογο για συγκεκριμένα κλινικά σημαντικά συμπτώματα

Κατανόηση της άνοιας

Είναι σημαντικό όλο το προσωπικό φροντίδας να γνωρίζει και να κατανοεί τις ανάγκες ενός ατόμου με άνοια, συμπεριλαμβανομένων των πτυχών της προσωποκεντρικής φροντίδας (βλέπε επόμενη σελίδα). Η άνοια επηρεάζει τους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους, προκαλώντας ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων.

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει μια στρατηγική φροντίδας που να ταιριάζει σε όλους. Διαφορετικοί τύποι άνοιας μπορεί επίσης να απαιτούν διαφορετικές προσεγγίσεις για τη θεραπεία ανάλογα με τα συμπτώματα και τα είδη των φαρμάκων που είναι κατάλληλα για αυτόν τον τύπο άνοιας. Ο πόνος είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες των ψυχολογικών και συμπεριφορικών συμπτωμάτων στην άνοια.

Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι τα συμπεριφορικά και ψυχολογικά συμπτώματα δεν είναι «κακή συμπεριφορά» εκ μέρους του ασθενή. Αυτά τα συμπτώματα συχνά συνδέονται με χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο ή προκαλούνται από κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Η απλή προσαρμογή στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και το περιβάλλον μπορεί να κάνει τη διαφορά.

 Αναγνώριση των πρώτων ενδείξεων

Η αναγνώριση των πρώτων ενδείξεων οι οποίες μπορεί να προηγούνται των συμπεριφορικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων είναι ζωτικής σημασίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, απλές παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστούν αυτές οι πρώτες ενδείξεις μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης των συμπτωμάτων. Σημεία – κλειδιά που πρέπει να προσέχουμε είναι:

– Πόνος, δυσφορία, υποσιτισμός, αφυδάτωση, πλήξη και σωματικές ασθένειες – αυτοί είναι πολύ συνηθισμένοι παράγοντες που συχνά παραβλέπονται

– Άγχος, ευερεθιστότητα, διαταραχές της διάθεσης και καχυποψία

– Αυξημένα επίπεδα ανησυχίας

– Πρώιμα σημάδια μπορεί να παρατηρηθούν σε συγκεκριμένες στιγμές της ημέρας και μπορεί να υποδεικνύουν ένα συγκεκριμένο ερέθισμα

– Αν και δεν είναι η πιο κοινή ένδειξη, είναι σημαντικό να είμαστε ενήμεροι για τυχόν σημάδια κακοποίησης ή παραμέλησης

 Φαρμακολογικές θεραπείες

Οι αναστολείς χολινεστερασών (Aricept, Exelon, Reminyl) και η μεμαντίνη έχουν λάβει άδεια για την ήπια προς μέτρια και μέτρια προς σοβαρή νόσο Alzheimer, αντίστοιχα. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι και οι δύο κατηγορίες φαρμάκων μπορεί να καθυστερήσουν την έναρξη των συμπεριφορικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων, παρέχοντας πρόσθετα οφέλη στην χρήση των ήδη διαθέσιμων θεραπευτικών επιλογών.

Προσωποκεντρική φροντίδα

Αυτή η προσέγγιση φροντίδας βασίζεται στην κατανόηση του ιστορικού και των εμπειριών του ατόμου (η εργασία, η ζωή, τα χόμπι, η οικογένεια, το περιβάλλον και οι θρησκευτικές πεποιθήσεις) των συμπαθειών και αντιπαθειών τους, και λαμβάνοντας υπόψη την προσωπική τους άποψη. Είναι επίσης σημαντικό να εξασφαλίζεται ότι ο ασθενής έχει την ευκαιρία για ανθρώπινες επαφές και ζεστές σχέσεις με τους άλλους.

Ερωτήσεις – κλειδιά που πρέπει να γίνουν:

 • Ο ασθενής αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια και σεβασμό;
 • Γνωρίζετε για το ιστορικό του, τον τρόπο ζωής και τις προτιμήσεις του;
 • Προσπαθούν οι περιθάλποντες να δουν την κατάσταση από την οπτική γωνία του ασθενή με άνοια;
 • Έχει ο ασθενής τη δυνατότητα για διαπροσωπικές σχέσεις;
 • Έχει ο ασθενής τη δυνατότητα για κινητοποίηση και ευχαρίστηση;
 • Έχει γίνει συμβουλευτική στην οικογένεια του ασθενή ή στον περιθάλποντα;
 • Το σχέδιο φροντίδας του ασθενή αντανακλά τις ανάγκες για επικοινωνία και τις ικανότητες του;

 

Φυσικό περιβάλλον

Είναι σημαντικό να εξετάζεται το περιβάλλον του ασθενή και πώς θα μπορούσε να τον επηρεάσει.

Ερωτήσεις – κλειδιά που πρέπει να γίνουν:

 • Αν ο ασθενής που λαμβάνει φροντίδα βρίσκεται στο κρεβάτι ή σε καρέκλα, αυτά είναι άνετα και χωρίς να δημιουργούν κατακλίσεις;
 • Η τηλεόραση ή το ραδιόφωνο παίζει κάτι που αφορά τον ασθενή και μπορεί να το απολαύσει;
 • Αν ο ασθενής είναι κινητικός, μπορεί να μετακινείται ελεύθερα και να έχει πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους;
 • Ο ασθενής αναγνωρίζει το περιβάλλον του ως σπίτι; Περιέχει πράγματα για να τον βοηθήσει να αισθάνεται σαν στο σπίτι του;
 • Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί βοηθητική τεχνολογία για τη βελτίωση της ελευθερίας ή της ασφάλειας;
 • Έχει ο ασθενής τα σωστά γυαλιά και είναι καθαρός;
 • Τα βοηθήματα ακοής είναι σε λειτουργία ή λειτουργούν σωστά;
 • Κάνει πολύ ζέστη ή πολύ κρύο;
 • Ο ασθενής πεινάει; Οι άνθρωποι μπορεί να ξεχνούν το φαγητό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου