Φροντίζω | Φροντίζω για την Άνοια στην Κοινότητα
O ΦΡΟΝΤΙΖΩ είναι μία μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική οργάνωση που ασχολείται με ποικιλία δραστηριοτήτων, όπως τη φροντίδα, την υποστήριξη, την εκπαίδευση και την κατάρτιση των ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Παραδείγματα τέτοιων ομάδων είναι:οι μοναχικοί ηλικιωμένοι, άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας, άτομα με αναπηρία ή με ειδικές ανάγκες, άτομα τα οποία δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.
vulnerable social groups, elder care, Lonely elders, support, special needs, frodizo, disabled, ΦΡΟΝΤΙΖΩ, αναπηρία, άτομα με ειδικές ανάγκες, μοναχικοί ηλικιωμένοι, ηλικιωμένοι, προβλήματα υγείας, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ΜΚΟ
956
single,single-post,postid-956,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,vertical_menu_with_bg_image,select-theme-ver-2.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.2.3,vc_responsive
LOGO_No2

Φροντίζω για την Άνοια στην Κοινότητα

Το πρόγραμμα «Φροντίζω για την Άνοια στην Κοινότητα», με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (www.snf.org)  ξεκίνησε τον Αύγουστο του έτους 2017 και πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2019.  Σκοπός του έργου είναι η στήριξη ασθενών  με άνοια και  των οικογενειών τους και η πρόληψη της νόσου στην Τρίτη Ηλικία στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πατρέων, τη 3η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδος, όπου βρίσκεται και η έδρα του Κοινωφελούς Σωματείου «ΦΡΟΝΤΙΖΩ». Υλοποιείται από διεπιστημονική ομάδα που απαρτίζεται από ψυχολόγο , κοινωνικό λειτουργό, φυσικοθεραπευτή , γυμναστή και νοσηλευτή.

Δράσεις

  • Παροχή υπηρεσιών νοητικής και σωματικής ενδυνάμωσης κατ’ οίκον εβδομαδιαίως σε ανοϊκούς ασθενείς και την εκπαίδευση των οικογενειακών φροντιστών τους στη διαδικασία ώστε να μπορούν να την εφαρμόζουν οι ίδιοι στους ασθενείς μετά το τέλος του προγράμματος.
  • Συμβουλευτική στους φροντιστές για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που προκύπτουν στην καθημερινότητα φροντίζοντας ένα άτομο με άνοια και στη διαχείριση του φορτίου της φροντίδας.
  • Παροχή νοσηλευτικών υπηρεσιών κατ’ οίκον σε πλαίσιο ενημέρωσης, εκπαίδευσης φροντιστών, πρόληψης και φροντίδας σε ασθενείς που κρίνεται αναγκαίο (μέτρηση ζωτικών σημείων και στην ασφαλή διαβίωση των ασθενών ,την πρόληψη και την αντιμετώπιση κατακλίσεων σε ασθενείς με άνοια που είναι κλινήρεις  κ. α. )
  • Υλοποίηση κύκλου σεμιναρίων με τίτλο: «Εκπαιδεύομαι και Φροντίζω» με στόχο την ολοκληρωμένη ενημέρωση και εκπαίδευση των οικογενειακών φροντιστών των ανοϊκών ασθενών σε θέματα που αφορούν την άνοια.
  • Επίσης υλοποιούνται ομάδες ψυχοεκπαίδευσης και αποφόρτισης οικογενειακών φροντιστών με στόχο την διαχείριση της επιβάρυνσης που προκύπτει από την φροντίδα.
  • Το παρόν έργο επίσης έχει σκοπό την πρόληψη της άνοιας στην κοινότητα στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας μέσω της έναρξης λειτουργίας του Γραφείου Υποστήριξης της Μνήμης. Οι υπηρεσίες που προσφέρονται στο πλαίσιο της λειτουργίας του γραφείου είναι
  • η νευροψυχολογική αξιολόγηση σε άτομα άνω των 65 ετών με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση των πρώιμων συμπτωμάτων της άνοιας και τη παραπομπή σε νευρολόγο όπου κρίνεται απαραίτητο.
  • Η ενημέρωση για τον τρόπο πρόληψης της άνοιας (νοητική ενδυνάμωση, σωματική άσκηση ,υγιεινή διατροφή)
  • Ενημερωτικές εκδηλώσεις για την πρόληψη της άνοιας στο ευρύτερο κοινό της Πάτρας.

 

Οι δράσεις του προγράμματος «Φροντίζω για την Άνοια στην Κοινότητα» έχουν συνδυαστικό χαρακτήρα στοχεύοντας  στην ολιστική παρέμβαση στην αντιμετώπιση της άνοιας. Στα πλαίσια του προγράμματος προβλέπεται να εξυπηρετηθούν τουλάχιστον 70 οικογένειες  ασθενών με άνοια κατ΄ οίκον   Στις ομάδες ψυχοεκπαίδευσης υπάρχει η δυνατότητα να συμμετέχουν περίπου 40 οικογενειακοί φροντιστές  ενώ στο Γραφείο Υποστήριξης της Μνήμης προβλέπεται να εξυπηρετηθούν παραπάνω από 100 πολίτες.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου